RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Listovi na jezicima nacionalnih manjina dobili 312 miliona dinara

Sanda Mileusnić | 11. februar 2020. | 14:40 | Društvo

Listovi na jezicima nacionalnih manjina dobili 312 miliona dinara

U Pokrajinskoj vladi potpisani su ugovori za sufinansiranje listova na jezicima nacionalnih manjina čiji su osnivači nacionalni saveti, ukupne vrednosti 312 miliona dinara. Od devet izdavačkih kuća sa teritorije Vojvodine koje su dobile ova sredstva, tri su iz našeg grada, Bunjevački informativni centar, Hrvatska riječ i Het nap.

Pomoć u mesečnom iznosu od 810.000 dinara dobio je Bunjevački informativni centar, koji izdaje „Bunjevačke novine“ i dečiji list „Tandrčak“. Iako od Bunjevačkog nacionalnog saveta dobijaju određenu podršku za elektronski sistem informisanja, za njihova štampana izdanja su sredstva  Pokrajine od presudnog značaja, ističe direktor Boris Bajić.

Nedeljnik „Het Nap“, koji će sledeće godine slaviti 75 godina, dobio je sredstva od oko 30 miliona dinara. Ona su od vitalnog značaja i presudna su za opstanak lista, saglasna je direktorka Edit Laslo, pogotovo u doba kada je štampanim medijima, a još više onim manjinskim, teško da konkurišu digitalnom sadržaju.

Nedeljnik „Hrvatska riječ“ i listovi za decu i mlade „Hrcko“ i „Kužiš“, štampana su sredstva informisanja hrvatske nacionalne zajednice u našem gradu. Vrednost ugovora o sufinansiranju koji je ova izdavačka kuća potpisala je oko 38 miliona dinara.

Sredstva sufinansiranja Pokrajinske vlade namenjena su štampanim medijima, mesečnim, nedeljnim i dnevnim novinama. Ugovore o sufinansiranju dobila su 22 lista koje izdaje devet izdavačkih kuća – Mađar So, Het nap, Hlas ljudu, Libertatea, Ruske slovo, Hrvatska riječ, Bunjevački informativni centar, Ridne slovo i Makedonski informativni centar.

Ostale vesti iz ove kategorije