RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U toku pripreme za malu maturu

Aleksandra Orlić | 11. februar 2020. | 15:10 | Društvo

U toku pripreme za malu maturu

Pripreme za završni ispit za učenike osmih razreda osnovnih škola uveliko traju. U obrazovnim ustanovama se organizuju časovi na kojim đaci uvežbavaju stečeno znanje iz maternjeg jezika, matematike i kombinovanih oblasti - biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, a koje će pokazati 17, 18. i 19. juna na polaganju male mature.

Prvo polugodište za osmake, počelo je vrlo radno – nove školske obaveze, teže gradivo i neizostavne pripreme za malu maturu. Iako je nekima dovoljna samo pripremna nastava koja se organizuje u školi, ima i onih koji se odlučuju za pohađanje privatnih časova kako bi ostvarili što bolji rezultat na završnom ispitu.

U osnovnoj školi „Jovan Mikić“ kažu da veliku pažnju pridaju profesionalnoj orijentaciji, pa se tako organizuju testiranja đaka, sastanci sa roditeljima i obilasci srednjeobrazovnih ustanova, kako bi maturantima pomogli da izaberu svoje buduće usmerenje. Pored ovakvih aktivnosti, najvažniji zadatak škole ovih dana je da 70 učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku i 18 učenika koji nastavu slušaju na mađarskom jeziku, spremno dočekaju proveru znanja.

Polaganju male mature prethodiće probni test, koji će ove godine biti organizovan 27. i 28. marta, a koji će školarcima i nastavnicima poslužiti kao najbolji pokazatelj koje gradivo još treba utvrditi do završnog ispita. 

Osmaci na završnom ispitu na testovima iz maternjeg jezika i matematike mogu ostvariti po 13 bodova, a na kombinovanom jedan bod više, dok će na osnovu osmoškolskog obrazovanja, đaci iz škole poneti najviše 60 bodova.

Ostale vesti iz ove kategorije