RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Potpisan Sporazum o saradnji dva Univerziteta

Sanda Mileusnić | 13. februar 2020. | 12:49 | Društvo

Potpisan Sporazum o saradnji dva Univerziteta

Na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe potpisan je Sporazum o saradnji između Univerziteta iz Segedina i Univerziteta Privredna akademija iz Novog Sada. Ovaj Sporazum omogućiće, između ostalog, razmenu studenata i profesora, od čega će veliku korist imati studenti čiji je maternji jezik mađarski.

Jedan od razloga za saradnju ova dva univerziteta, koji je istovremeno i olakšava, je i geoografska blizina. Ciljevi obe visokoškolske ustanove su zajednički, a Univerzitet u Segedinu trudiće se da se ovaj Sporazum što bolje realizuje.

Sporazum je od velikog značaja za Univerzitet Privredna akademija iz Novog Sada, pa će se voditi računa o tome da se on u praksi što bolje implementira. Jedan od vidova saradnje biće dolazak profesora iz Segedina kako bi se našim studentima mađarske nacionalnosti omogućilo što više nastavnih aktivnosti na maternjem jeziku.

Pravni fakultet za privredu i pravosuđe sa visokoškolskom jedinicom  u Subotici, upravo će biti prvi u kome će primena Sporazuma započeti. Pravni poredak naše zemlje i Mađarske veoma su slični, jer obe države pripadaju sistemu kontinentalnog evropskog prava, što omogućuje razmenu profesora. Prvi korak u tome biće predavanje dekanke Pravnog fakulteta iz Segedina.

Univerzitet Privredna akademija ima sedam fakulteta, na kojima studira oko 4000 studenata, od kojih oko tridesetak  na mađarskom. Rektor Univerziteta poručuje da će se u narednom periodu raditi na povećanju tog broja.

Ostale vesti iz ove kategorije