RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Prihvatni centar pun, nadležni poručuju-situacija se prati

Marijana Tolimir | 12. februar 2020. | 13:09 | Društvo

Prihvatni centar pun, nadležni poručuju-situacija se prati

Nakon što je pre nekoliko dana u Suboticu došlo više stotina migranata koji su blokirali granični prelaz Kelebija, situacija je danas potpuno drugačija. U Prihvatnom centru popunjena su sva mesta, a oni koji dođu sa „ulice“ prevoze se u druge kampove. Iz Grada poručuju da nema razloga za zabrinutost i da je sve pod kontrolom.

Život u Prihvatnom centru na prvi pogled uobičajen. Dvadesettrogodišnja Masume iz Avganistana na put je pošla još pre četiri godine,od čega  je u Srbiji „zaglavljena“ već tri. Iz Šida je pre pet dana stigla sa ćerkom i roditeljima i uskoro će doći njihov red da legalno uđu u Mađarsku.

„Jako sam  srećna. Pre nas ima još sedam porodica i onda smo mi na redu. Moji majka i otac su veoma stari i bolesni. Evropa je dobra, jer muškarci i žene imaju ista prava. U Avganistanu nije tako. Kad si žena, ne možes ništa. Radujem se što će i moja ćerka pohađati školu, može da postane sta god poželi –možda inženjerka, učiteljica ili doktorka. Planiramo da ostanemo u Mađarkoj, jer iskreno, nemamo više snage da putujemo dalje. Umorni smo od svega,“ kaže ova devojka.

U subotički kamp dolaze upravo migranti poput Masume – oni koji su na korak od toga da uđu u Evropsku uniju. Međutim, s obzirom na blago povećanje migranata na ulicama grada u poslednje vreme, ovde se prihvataju i lica na urgentni smeštaj, a zatim se raspoređuju u druge centre u Srbiji, objašnjavaju iz Komesarijata za izbeglice i migracije. Ističu da migranti iz kampa nisu učestvovali u protestu na Kelebiji.

Van Prihvatnog centra trenutno se nalazi nekoliko desetina migranta, uglavnom na obodu grada i i iz lokalne samoupra poručuju da se situacija prati, ali da nikom ne mogu da zabrane slobodu kretanja. Naglašavaju da ukoliko se broj ponovo drastično poveća, Grad će u saradnji sa državnim organima preduzeti mere, kao što je učinjeno nekoliko dana.

Inače, migranti koji se odlučuju za legalan ulazak u Mađarsku u subotičkom kampu borave od dva do pet meseci, zbog toga što na nedeljnom nivou granicu može da pređe svega pet ljudi. Što znači da kada devojka  i njena porodica s početka priloga  dođu na red, te nedelje će oni biti jedini koji će zakoračiti na teritoriju Evropske unije.

Ostale vesti iz ove kategorije