RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Broj obolele dece od gripa i respiratornih infekcija na nivou prošle godine

Aleksandra Orlić | 13. februar 2020. | 13:10 | Zdravstvo

Broj obolele dece od gripa i respiratornih infekcija na nivou prošle godine

Zbog intenziteta virusa gripa iznad epidemijskog praga, koji je registrovan na teritoriji pet okruga u Vojvodini, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, pre dva dana doneo je Odluku o obustavi rada predškolskih i školskih ustanova sve do 21. februara. Kada je u pitanju situacija u našem gradu, u poslednjih nekoliko nedelja, Služba za zdravstvenu zaštitu žena i dece, beležila je sve veće prisustvo mališana koji ispoljavaju znakove i simptome gripe, kao drugih virusnih i bakterijskih respiratornih infekcija, međutim broj obolelih se ne razlikuje u odnosu na prošlu godinu.

Privremena obustava rada u školama i vrtićima, najviše muka zadala je zaposlenim roditeljima i starateljima čija deca idu u ove vaspitno-obrazovne ustanove. Kako kaže naša sugrađanka Aleksandra Oluić, majka jednogodišnjeg dečaka, najteže je bilo organizovati čuvanje deteta u tako kratkom vremenskom roku.

Ipak, iz Dečjeg dispanzera kažu da su ovakve mere trenutno smanjile broj dece koja se javljaju pedijatrima za lekarsku pomoć, kojih ni do sada nije bilo brojčano znatno više nego prethodne godine. U sprečavanju rasta broja obolelih, veliku ulogu imaju i roditelji koji nizom preventivnih aktivnosti mogu uticati prvenstveno na zdravlje svog deteta i porodice, a potom i drugih.

Ukoliko se pak jave vidljivi znaci oboljenja, pedijatri napominju da je važno u što kraćem roku potražiti mišljenje lekara, kako bi se utvrdila dijagnoza i započelo lečenje.

Budući da ova oboljenja prati visoka temperatura, pedijatri savetuju da prvi korak roditelja ka pomoći bolesnom detetu bude snižavanje telesne temperature antipireticima, uz povećan unos tečnosti.

Ostale vesti iz ove kategorije