RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

GrO SNS: Dalja ulaganja u pronatalitetne mere

Marijana Tolimir | 13. februar 2020. | 13:13 | Politika

GrO SNS: Dalja ulaganja u pronatalitetne mere

Projekat Centra za vantelesnu oplodnju u subotičkoj Bolnici ne bi bio završen da nije bilo odlučnosti SNS-a i koalicionih partnera, poručeno je na konferenciji za medije GrO Srpske napredne stranke. Osim toga, grad je uvrstio i moge druge pronatatlitetne mere, a slede i dalja ulaganja u populacionu politiku, najavljuju subotički naprednjaci.

Projekat osnivanja Centra za vantelesnu oplodnju star je 13 godina, a pokrenut je zbog niskog nataliteta i negativnog prirodnog priraštaja, istakao je dr Aleksandar Radulović i dodao da je tek sada završen i to uz pomoć gradonačelnika i Pokrajinske vlade. Ovaj Centar dovešće subotičku Bolnicu na nivo tercijarne zdravstvene ustanove,  a očekuje se da će podići broj rođene dece za 4 do 6 procenata.

U sam Centar za vantelesnu oplodnju Grad je uložio 17,5 miliona dinara, ali nizom drugih, kako postojećih tako i novih mera Subotica daje podršku i ohrabruje roditelje da prošire porodicu, poručila je PR GrO SNS-a, Jasmina Stevanović. Ona je podsetila da Subotica finansira četvrti pokušaj vantelesne oplodnje, daje 10.000 dinara za svako prvorođeno dete, kao i 15.000 svim trudnicama. Takođe, finansira vrtić za treće i četvrto dete.

Uz sve ove mere podrške, Grad je aplicirao i kod Republičke vlade i nadležnog ministarstva i dobio nekoliko projekata koji imaju za cilj usklađivanje roditeljstva i rada, dodala je Stevanović. Najveći je rekonstrukcija kuhinje u „Našoj radosti“, kao i servis pranja i peglanja veša za višečlane porodice. Tu su i izgradnja dečjih igrališta u udaljenim mesnim zajednicama, mini bus za prevoz dece, nabavka opreme za centar za vantelesnu oplodnju i niz drugih, a kako najavlju iz Gradskog odbora slede  nova ulaganja u populacionu politiku.

Ostale vesti iz ove kategorije