RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Ključna uloga zdravstvenih radnika u prevenciji i odvikavanju od pušenja

Aleksandra Orlić | 14. februar 2020. | 13:20 | Zdravstvo

Ključna uloga zdravstvenih radnika u prevenciji i odvikavanju od pušenja

U prostorijama Društva lekara Vojvodine, podružnica Subotica, održan je seminar „Razvoj veština zdravstvenih radnika za prevenciju i odvikavanje od pušenja”, koji je imao za cilj upoznavanja zdravstvenih radnika sa novim saznanjima o učestalosti i obrascima upotrebe duvana, te ukazivanja na značaj uloge koju oni sami imaju u borbi protiv duvana.

Po istraživanjima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ iz 2017. godine, oko 11 odsto mladih od trinaeste do sedamnaeste godine upotrebljava cigarete, devet odsto koristi nargile, a nije zanemarljiv ni procenat onih koji upotrebljavaju elektronske cigarete. Kada je u pitanju punoletna populacija, cifri od 35 odsto pušača, dodaje se i mnoštvo onih koriste nargilu ili su često izloženi duvanskom dimu. Pored neslavne statistike, posebno zabrinjava činjenica da je mali broj onih koji traže stručnu podršku i pomoć u ostavljanju cigareta ili duvanskih proizvoda.

Tokom seminara zdravstveni radnici mogli su čuti sve o elektronskim cigaretama, zagrevanim i popularnim duvanskim proizvodima, kao i o metodama za odvikavanja od pušenja i načinima kako da se aktivnij uključe u prevencijui odvikavanje od pušenja, budući da je njihova uloga u tome velika.

Stručni seminar realizovan je u okviru kontinuirane edukacije medicinskih radnika zdravstvenih ustanova Severnobačkog okruga, a organizovao ga je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u partnerstvu sa subotičkim Zavodom za javno zdravlje.

Ostale vesti iz ove kategorije