RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Iz škole za volan autobusa?

Marijana Tolimir | 19. februar 2020. | 11:32 | Društvo

Iz škole za volan autobusa?

Kriza sa vozačima u JP „Subotica-trans“ je prošla i trenutno su popunjena sva radna mesta. Međutim, oni i dalje odlaze, a procenjuje se da u Srbiji trenutno nedostaje čak 10.000. Zbog toga je subotičko preuzeće uputilo inicijativu prema nadležnom ministartsvu da se spusti starosna granica za dobijanje vozačke dozvole „D“ kategorije. U Srednjoj tehničkoj školi podržavaju takav predlog i poručuju da bi to bilo dobro kako za prevoznike, tako i za same učenike.

Šoferi se godinama obrazuju u Srednjoj tehničkoj školi „Ivan Sarić“ – svakog juna ovde maturira njih oko 25. Interesovanje za ovim zanimanjem ne jenjava i uvek se traži mesto više, navode u školi. Međutim, mladi vozači izlaze sa „C“ kategorijom u džepu, dok na polaganje za „D“ treba da čekaju tri godine, odnosno dok ne ne napune 21 godinu života.To je dug period, kažu u školi, a iskustva različita, ali nije retkost da deca u međuvremenu odu u inostranstvo.

Kako bi zadržali više vozača, naročito mladih, u „Subotica-transu“ su još prošle godine predložili da se taj put od škole do volana autobusa ili kamiona skrati. Smatraju da bi deca odmah trebalo da dobiju „D“ kategoriju, ali probnu na pet godina, uz određene uslove.

I u školi pozdravljaju ovakvu inicijativu, a i jedni i drugi su saglasni – vozači će u budućnosti biti sve potrebniji, a ovo je jedan od načina da se to prevaziđe.

Iako već duže vreme muku muče sa nedostatkom šofera, u „Subotica-transu“ od početka godine situacija je znatno bolja- zaposlen je maksimalan broj od 152, čemu su,kako kažu u ovom preduzeću, sigurno doprineli bolji uslovi- nabavka novih autobusa i ukidanjenja smanjenja zarada. Ipak, u manjoj meri, vozači i dalje odlaze, te očekuju da nadležno ministarstvo podrži njihov predlog. Tome se nadaju i u Tehničkoj školi, koji i ove godine upisuju 30 budućih šofera.

Ostale vesti iz ove kategorije