RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Mufloni stigli u lovište na Makovoj

Aleksandra Orlić | 19. februar 2020. | 13:35 | Društvo

Mufloni stigli u lovište na Makovoj

Sinoć je na Makovu sedmicu stigao specijalni kamion za prevoz divljih životinja, kojim je dopremljeno krdo od 60 muflona iz Češke i Slovačke. JP „Vojvodinašume“ kupilo je  životinje u vrednosti od 45.000 evra, kako bi se lovište posle par godina, ponovo moglo koristiti za lovni turizam.

Tokom migrantske krize 2015. i 2017. godine lovište „Subotičke šume“ pretrpelo je velike štete. Svakodnevni neovlašćeni ulazak migranata i seča zaštitne ograde, dovela je do nekontrolisanog bežanja životinja, čime je broj muflona drastično opao. Radi umnožavanja i povećanja populacije uvezno je 60 jedinki, 35 mužjaka i 25 ženki, među kojima je i jedan potomak trenutnog svetskog prvaka.

Zbog pređašnje situacije, već dve godine lovište je u stanju mirovanja, čime je JP „Vojvodina šume“ godišnje gubilo od 50 do 100 hiljada evra. U drugoj polovini 2021. godine, ovim prostorom ponovo će hoditi lovci iz Italije, Španije, Nemačke i Austrije, kada se očekuje da ono ponovo dobije komercijalnu namenu.  

Lovište „Subotičke peščare“ nalazi na samom severu Bačke, u autentičnom krajoliku Subotičko-Horgoške peščare. Pored muflona od kojih se svake godine odstreli nekolino zlatnih trofeja, glavne vrste krupne divljači su srne, dok se od sitne divljači lovi zec, a od pernatih fazan i prepelica.

Ostale vesti iz ove kategorije