RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Tornjai u Subotici

Aleksandra Orlić | 19. februar 2020. | 13:38 | Kultura

Tornjai u Subotici

U Gradskom muzeju, otvorena je izložba mađarskog slikara Janoša Tornjaija, koja pruža uvid u umetniki opus autora iz svih faza stvaralaštva. Ova postavka koju čine 59 dela, pod nazivom „Tornjai u Subotici“, pred Subotičanima će biti do kraja maja.

Janoš Tornjaji u našem gradu prvi put se predstavlja u okviru kolektivne izložbe davne 1904, a samostalno izlaže 1912. godine. Pored likovnog stvaralaštva, njegova biografija ističe se i na polju kulturnog rada, te je tako iste godine uzeo učešće i u osnivanju jedinstvene Umetničke kolonije keramike „Majolika“ u Hodmezevašarhelju.

Postavka posvećena Janošu Tornjaiju i njegovoj vezi sa Suboticom, obuhvatila je i nekolika dela slikarke Marije Kovač, Šandora Olaha, skulptora Karolja Baranjija i vajara Edea Telča. Izložba „Tornjai u Subotici“ nastala je u okviru IPA programa „Tragom zajedničke umetničke baštine – Art & Craft“, čiji partneri su Gradski muzej Subotica i Reformatorska zajednica u Ujtemplomu iz Hodmezevašarhelja, koji ima za cilj otkrivanja dosada neistraženih veza između dva grada u oblasti likovne umetnosti od početka 20. veka.

Ostale vesti iz ove kategorije