RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Održana godišnja skupština Udruženja „Kralj Petar I“

Sanda Mileusnić | 24. februar 2020. | 10:18 | Društvo

Održana godišnja skupština Udruženja „Kralj Petar I“

Na godišnjoj skupštini  Udruženja „Kralj Petar I“ okupili su se potomci solunskih dobrovoljaca, a tim povodom  održano je i predavanje o agrarnoj reformi i nastanku dobrovoljačkih kolonija na severu Bačke nakon Prvog svetskog rata.

Potomci i poštovaoci solunskih ratnih dobrovoljaca okupili su se na svojoj godišnjoj skupštini, gde je osim tekućih pitanja, na dnevnom redu bila i stogodišnjica njihovog naseljavanja nakon Prvog svetskog rata u ove krajeve, a koja se obeležava 2021.godine.

Istoričar Zoran Veljanović, održao je predavanje povodom jubileja, odnosno stogodišnjice agrarne reforme i kolonizacije, kojom je nastalo oko dvadesetak kolonističkih dobrovoljačkih naselja na severu Bačke u periodu od 1918 do 1941. godine.

Agrarnom reformom zemlju je dobilo i siromašno lokalno stanovništvo, a država je tu zemlju otkupila od veleposednika, čime je rešen socijalni status oko 70.000 bezemljaša u novonastaloj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kako je potomaka dobrovoljaca sve manje, jedan od ciljeva Udruženja je i privlačenje što većeg broja poštovalaca, a na godišnjoj skupštini su dodeljene i plakete i zahvalnice članovima koji istrajno rade na ostvarivanju ciljeva i programa Udruženja.

Ostale vesti iz ove kategorije