RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bunjevački službeni jezik?

Sanda Mileusnić | 24. februar 2020. | 12:22 | Društvo

Bunjevački službeni jezik?

Kako bi bunjevački jezik postao službeni, potrebna je promena Statuta Grada, a Nacionalni savet Bunjevaca planira da se angažuje na tom polju, poručeno je na naučnoj tribini „Značaj maternjeg jezika i manjinskih jezika“.

Bunjevački jezik konačno je dostigao onaj nivo koji treba da ima,  istakla je predsednica Nacionalnog saveta Bunjevaca, dr Suzana Kujundžić Ostojić, a u toku je njegovo uvođenje kao službenog u šest teritorijalnih jedinica na nivou Subotice. Dalji plan je promena Statuta Grada, kako bi bunjevački postao službeni jezik.

Izučavanjem bunjevačkog kao mikro jezika, proteklih nekoliko godina bavio se profesor Martin Hencelman iz Nemačke, koji kaže da Bunjevci nemaju državu, ali imaju književnost i rade na standardizaciji, što su najvažniji kriterijumi pri klasifikaciji mikro jezika. Bunjevački odlikuje i mali broj govornika, a pripada štokavskom narečju, dodaje profesor.

Studenti slavistike na Filološkom fakultetu u Beogradu, takođe su imali prilike da čuju više o bunjevačkom kao mikro jeziku, zahvaljujući predavanju profesora Hencelmana, dodao je upravnik ove katedre, Dalibor Sokolović. U lingvističkom smislu, za dalji razvoj jezika potrebna je kritična masa.

Tribinu su organizovali Bunjevački edukativni i istraživački centar „Ambrozije Šarčević“ i ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“.

Ostale vesti iz ove kategorije