RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Šta menja odluka Ustavnog suda u pogrebnoj delatnosti?

Marijana Tolimir | 24. februar 2020. | 12:23 | Društvo

Šta menja odluka Ustavnog suda u pogrebnoj delatnosti?

Nakon što je Ustavni sud Srbije doneo odluku da nekoliko stavova iz Odluke o sahranjivanju i grobljima nisu u skladu sa zakonom,  iz lokalne samouprave poručuju da se ovim ništa ne menja, već će se na ništavne članove direktno primenjivati zakon. S druge strane, privatni pogrebnici kažu da će ovih dana ponovo početi da rade organizaciju sahrane, na koju, po Odluci iz 2016. godine nisu imali pravo.

Ustavni sud je ocenio da su dva člana Odluke nezakonita, i to deo gde se govori o „drugim radnjama koje se smatraju sahranjivanjem”. To su radnje vezane za prenos posmrtnih ostataka unutar groblja, čuvanje posmrtnih ostataka u rashladnom uređaju, kao i priprema prostorije za izlaganje gde se porodica tokom unapred određenog vremena oprašta od pokojnika, organizacija pogrebne svečanosti, kao i organizacija povorke i ceremonijala kod mesta sahranjivanja. Jedan od inicijatora žalbe prema Ustavnom sudu, vlasnik pogrebnog preduzeća „Funero“ Jožef Miškolci, kaže da je zadovoljan ishodom kojim se brišu članovi koji su za njih bili sporni od prvog dana i dodaje da će ponovo početi da rade organizaciju sahrana, odnosno ono što oni nazivaju „ceremonijal“.

Kako Ustavni sud nije stavio van snage celu Odluku, na dva poništena člana primenjivaće se direktno Zakon o komunalnim delatnostima, objašnjavaju u lokalnoj samoupravi. Poručuju da neće biti problema u  pogrebnoj delatnosti u Subotici, a da će novu odluku doneti tek kada dobiju pojašnjenje u nadležnom ministarstvu.

Inače, ovo je drugi put da se Ustavni sud Srbije bavi zakonitošću odluka koje se tiču pogrebne delatnosti u Subotici. Prvi put je to bilo upravo 2016. kada je naloženo da Odluku iz 1998. godine usaglasi sa novim Zakonom o komunalnim delatnostima. Tada je doneta Odluka o sahranjivanju i grobljima, ali uz veliko protivljenje privatnika.  

Ostale vesti iz ove kategorije