RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Subotica lider dualnog obrazovanja u Vojvodini

Aleksandra Orlić | 25. februar 2020. | 14:01 | Društvo

Subotica lider dualnog obrazovanja u Vojvodini

Subotički đaci koji se obrazuju po modelu dualnog obrazovanja, čine skoro četvrtinu od ukupnog broja školaraca u Vojvodini koji pohađaju ovaj tip nastave. Tome u prilog govori i brojka da je 220 učenika prvih razreda ovu školsku godinu započelo na devet dualnih profila, koje nude četiri srednje stručne škole u našem gradu. Upravo iz ovog razloga, Tehnička škola „Ivan Sarić“ imala je čast da bude domaćin promocije Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

Stefan Mutić učenik je drugog razreda Tehničke škole „Ivan Sarić“, koji se za svoju buduću profesiju priprema na dualnom obrazovnom profilu bravar-zavarivač. Školovanje kaže ide dobro, a naročito mu je drago što naučeno može da primeni i u praksi.

Koliki je značaj sticanja znanja po dualnom modelu nakon izlaska iz školske klupe, istakao je Tomica Kovač, nekadašnji učenik Tehničke škole „Ivan Sarić“, a sada zaposlen u jednoj od vodećih kompanija subotičke industrijske zone.

Naš grad, po rečima gradonačelnika Bogdana Labana, jedan je od prvih koji je prepoznao prednosti i dobrobiti dualnog obrazovanja, te će tako lokalna samouprava i u budućnosti nastojati da bude „čvrst“ oslonac školama, učenicima i roditeljima.

Podrška realizaciji nastave biće pružena kako sa pokrajinskog, tako i sa republičkog nivoa, naročito jer iz godine u godinu raste broj dece koja se odlučuju za ovakav vid nastave, a koji trenutno čine 6,9 odsto od ukupnog broja učenika upisanih u prvi razred srednjih stručnih škola.

U školsku 2019/2020. godinu na teritoriji Vojvodine po dualnim principima obrazovanja upisano je 1.857 učenika u 15 lokalnih samouprava, odnosno teorijsko i praktično znače stiče se u 24 srednje stručne škole, na 8 područja rada kroz 17 obrazovnih profila.

Ostale vesti iz ove kategorije