RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Otvorena izložba „Kulturne prakse i prostori: Subotička retrospektiva“

Aleksandra Orlić | 26. februar 2020. | 13:43 | Kultura

Otvorena izložba „Kulturne prakse i prostori: Subotička retrospektiva“

Koliki je i kakav bio sjaj „zlatnog ruha“ našeg grada, tokom trajanja bivše Jugoslavije, može se videti kroz desetak panoa izloženih u okviru dokumentarne izložbe „Kulturne prakse i prostori: Subotička retrospektiva“, koja je sinoć otvorena u Mađarskom kulturnom centru na Paliću.

Pre stotinu godina Gradska biblioteka bila je jedina ustanova kulture u Subotici, dok u vreme socijalizma, dolazi do procvata kulturnog i društvenog života grada. Tada njega posećuje brojna književna elita poput Miroslava Antića i Danila Kiša, na pozorišnim daskama davala su se prvoklasna glumačka i interpretatorska ostvarenja, dok se jugoslovensta muzička scena smenjivala na Omladinskom festivalu. Društveni komentator i urbani hroničar, Dejan Mrkić, kaže da ovo vreme ne sme da se zaboravi, pa tako on već godinama prikuplja istorijsku građu Subotice iz dvadesetog veka, čiji segment je prikazan u okviru izložbe.

Ova izložba relizovana je putem projekta Colourful Cooperation, uz finansijsku podršku Interreg–IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, i moći će se pogledati do 1. aprila ove godine.

Ostale vesti iz ove kategorije