RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Sezona alergija ove godine počela ranije

Aleksandra Orlić | 27. februar 2020. | 13:48 | Zdravstvo

Sezona alergija ove godine počela ranije

Topli i sunčani dani sa temperaturama iznad proseka za ovo doba godine, pomogli su drvenastim biljkama da svoje pupoljke izbace ranije. Ova situacija doprinela je da se polenova zrna drveća brže šire, čime je i sezona prolećnih alergija počela ranije. Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena leske i jove, dok su javor, jasen, čempresi i brestovi beležili niske ili umerene vrednosti.

Aerobiološka ispitivanja koje vrši Zavod za javno zdravlje Subotica, počeli su ovog meseca kada se pojavilo i prvo ispuštanje polenovih zrna u vazduhu. Prema rečima biološkinje Tatjane Škorić, s emisijom polena započela je leska, kojoj se ovih dana pridružuju i ostale vrste drveća karakteristične za ovo doba godine.

Najviše koncentracija polena u vazduhu sa alergenim svojstvima osete se u februaru, martu i aprilu, na čiju prisutnost pored klimatskih pojava, veliki uticaj ima stepen zagađenja vazduha.

U Zavodu objašnjavaju da je sezona alergija podeljena na tri faze, gde tokom proleća cvetaju drveća, leti trave, a  krajem najtoplijeg perioda godine „muke“ disajnim putevima zadaju korovi. Dok se za trave i korove može pronaći rešenje u vidu redovnog održavanja i košenja zelenih površina, za drveće to nije moguće. Međutim, biolozi apeluju da se situacija može malo popraviti, ukoliko bi se prilikom ozelenjavanja našeg grada sadile one vrste koje ne izazivaju alergene reakcije kod ljudi.

Ostale vesti iz ove kategorije