RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Subotičani slušali o nastanku panka

Aleksandra Orlić | 27. februar 2020. | 14:02 | Kultura

Subotičani slušali o nastanku panka

Sudbinu početaka panka, tokom četiri decenije, pisac Zoran Ilić ovekovečio je u svom romanu „Uvod u pank“, koji je Subotičanima predstavljen u Gradskoj biblioteci. U svom delu autor se bavi fenomenom ovog pravca muzike, kao i šireg društvenog pokreta nastalog u doba tačerizma.

Delo u preko dve stotine fragmenata, kroz romanesknu formu govori o nastanku panka 70 godina prošlog veka i seća se glavnih aktera ovog rok muzičkog pravca, poput Ramones, The Clash i Sex pistols, te onih koji su ove zvuke širili prostorima bivše jugoslavije – Pankrta i Pekinške Patke.

U vreme stare Juge, naš grad bio je jedan od onih u kojima je pank pronašao svoje poklonike. Tako se u ovoj knjizi mogu pročitati i redovi posvećeni jednoj subotičkoj grupi, koja je delovala početkom osamdesetih godina.

Svi ovi akteri, pre više decenija, postavili su temelje panka koji se i sada izvodi u gotovo nepromenjenom obliku.

Pank hronika koja povremeno prelazi u roman, i roman koji povremeno prelazi u pank hroniku, kako kaže autor, namenjena je pre svega mlađoj publici koja nije doživela vreme njegovog nastanka, kao i onima koji su do danas ostali verni nosiocima ovog žanra.

Ostale vesti iz ove kategorije