RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U korak sa snovima

Aleksandra Orlić | 3. mart 2020. | 13:29 | Društvo

U korak sa snovima

U želji da jednog dana ostvari svoj san i postane diplomata, Dušan Vereb iz Tompe, svakodnevno prelazi mađarsko-srpsku granicu i to sve kako bi pohađao nastavu u subotičkoj osnovnoj školi. Ovo je, kako kažu njegovi roditelji, bio izazov za celu porodicu, na koji su se odlučili kako bi njihov sin pored maternjeg jezika podjednako dobro savladao još dva – srpski i engleski.

Dušanov dan, za razliku od njegovih vršnjaka, počinje dva sata ranije. Kako bi ujutru mogao malo duže da spava, za školu se priprema prethodne večeri. Svakodnevno u putu provodi oko sat vremena, i to ako na granici nije gužva.

San mu je da postane diplomata, te se pored brojnih izazova, trudi da bude skroz odličan đak. Dobru osnovu su mu pružili roditelji, jer je pre zvaničnog polaska u školu znao da čita, piše i da izvršava osnovne računske operacije, dok danas tečno govori tri jezika i ostvaruje zapažene rezultate na okružnim i republičkim takmičenjima iz mešovitih oblasti.

Odluku da se školuje u Srbiji, njegovi roditelji doneli su nakon završenog prvog razreda u Mađarskoj, pa je tako on obrazovanje do petog razreda sticao u OŠ „Sečenji Ištvan“, nakon čega se prebacuje u OŠ „Kizur Ištvan“. Posmatrajući svog sina, kako iz dana u dan napreduje, sigurni su da su načinili pravi korak.

Svoje đačke muke Dušan neretko deli sa Alenom, svojim najboljim drugom iz školske klupe. Iako dvadesetak kilometara udaljeni, njih dvoje su uvek tu jedan za drugog.

Ovaj entuzijastičan jedanaestogodišnjak, uporedo završava i osnovnoškolsko obrazovanje u Tompi, kao privatan učenik, što će mu u budućnosti omogućiti da bira gde će nastaviti da stiče svoje znanje i odlučno korača ka ostvarenju svojih ciljeva.

Ostale vesti iz ove kategorije