RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Svetsko a naše - kanarinac pesme Slavujar konačno priznat

Aleksandra Orlić | 10. mart 2020. | 13:56 | Društvo

Svetsko a naše - kanarinac pesme Slavujar konačno priznat

Kanarinac pesme Slavujar, ili kako ga još zovu, - srpski „Pavaroti“ među pticama, nakon predstavljanja na 68. Svetskom ornitološkom šampionatu u Portugalu, konačno je uveden u međunarodni katalog ptica. Za odgajivače ovo priznanje znači potvrdu za višedecenijski radi i trud koje je, kako kažu, ova rasa svojim karakteristikama zaista i zaslužila.

Ova pesma odjeknula je svetom, koji je očaran njenim zvucima uvrstio na listu svojih predstavnika. Začeci stvaranja kanarinaca slavujara vezuju se za našu zemlju i drugu polovinu 20. veka, kada su odgajivači sa prostor jugoistočne Srbije počeli da pevačko umeće slavuja nametnu svojim kanarincima. Jedan od začetnika Slavujara sa severa Bačke je i Stanko Nimčević, koji danas broji petodecenijsko majstorstvo i oko 11.000 othranjenih jedinki.

Iskustva uzgajivača kažu da je u svetu sobnih ptica, kanarinac najtraženiji kućni ljubimac, upravo zbog svoje vesele prirode, velikog šarenila boja, a naročito zbog neumorne i raznovrsne pesme. Slavujar ume da reprodukuje i do 30 različitih melodija, u zavisnosti od stepena „školovanja“ i genetike, a trenira se najčešće uz snimljene pesme.

Svrstavanje ove rase na svetsku listu, Srpska ornitološka federacija je završila višegodišnju borbu kako bi ona konačno postala priznata, čime je kažu stavljena kruna na srpsko ptičarstvo.

Odliku „svetskog pevača“ pored Slavujara, nose i kanarinci Malino, Roler i Timbrado.

Ostale vesti iz ove kategorije