RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Sindrom izgaranja na poslu sve češći

Sanda Mileusnić | 11. mart 2020. | 13:57 | Zdravstvo

Sindrom izgaranja na poslu sve češći

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je stres na radnom mestu, odnosno izgaranje na poslu, uvrstila u priručnik međunarodne klasifikacije bolesti. Ova vrsta stresa hronična je i veoma intenzivna, a neki od simptoma ovog sindroma su anksioznost, nesanica, glavobolja, visok pritisak i iscrpljenost. Kako stručnjaci kažu, izgaranje na poslu veoma je učestalo među radnicima.

Ovaj sindrom nastaje zbog dugotrajnog i napornog rada, i razlikuje se od običnog umora. Osobe obolele od stresa na radnom mestu postaju agresivne i nezainteresovane za rad, dolaze u konflikte i kasne na posao, što ih često dovodi u vrzino kolo, jer ih neposredno nadređeni često disciplinski kažnjava, što dovodi do još većeg nezadovoljstva i nervoze kod zaposlenog. Lice zaduženo za bezbednost i zdravlje na radu trebalo bi da prepozna osobu koja pati od ovog stanja.

Izgaranje na poslu prate nesanica, anksioznost, pad apetita i imuniteta, što ako se ne prepozna i ne leči na vreme može dovesti do posledica po zdravstveno stanje, kao što su povišen krvni pritisak, kardiovaskularne smetnje, poremećaji štitne žlezde, bolovi u grudnom košu i lumbalnom delu.

Dok kod običnog umora izazvanog poslom, nakon kraćeg odmora on nestaje, kod izgaranja na poslu, to nije slučaj. On deluje na tri nivoa – fizičkom, emocionalnom i na planu ponašanja. U današnjim uslovima rada i tempu života, ovaj sindrom je veoma učestao, jer su pritisci na radnika veliki.

Kako se mnogi simptomi pogrešno prepoznaju, dolazi i do pogrešnog lečenja ovog stanja. Ono što je osobi koja pati od izgaranja na poslu potrebno je promena ponašanja, dok je u određenim sitacijama i promena radne sredine poželjna, kao i posla koja obavlja.

U državama članicama Svestke zdravstvene organizacije, gde se i naša zemlja ubraja,  odredbe ove odluke počeće sa primenom od 1. januara 2022. godine.

Ostale vesti iz ove kategorije