RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Zbog korone, dešavanja u gradu svedena na minimum

Aleksandra Orlić | 12. mart 2020. | 14:06 | Društvo

Zbog korone, dešavanja u gradu svedena na minimum

U Srbiji je jutros do 8 časova registrovano ukupno 19 potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom. Usled preduzimanja preventivnih mera kako bi se sprečilo širenje zaraze, preporuka Vlade Srbije, da se zabrane sva javna okupljanja na kojima prisustvuje više od stotinu ljudi, dovela je do toga da brojne institucije u našem gradu do daljnjeg „zatvaraju svoja vrata“.

Zabrana masovnih javnih okupljanja, narednih dana usporiće kulturno-zabavni život Subotičana, budući da su otkazane sve predstave u Narodnom pozorištu, sva kulturna dešavanja u Fondaciji „Danilo Kiš“, sve aktivnosti u Kulturnom centru „Sveti Sava“, a dovelo je i do otkazivanja opštinske smotre recitatora u Gradskoj biblioteci, kao i drugih sadržaja. Kada su u pitanju venčanja u Velikoj većnici, ona će se obavljati i dalje, ali u prisustvu mladenaca, njihovih svedoka i najuže rodbine i prijatelja i pod preporukom da se čestitanje paru ne obavlja u prostorijama Gradske kuće. Tako da će sugrađanima osim mogućnosti da izgovore sudbonosno „da“, na raspolaganju biti i filmske projekcije, u sva tri bioskopa, osim najavljenog filma „Hotel Beograd“, čija distribucija se zbog novonastale situacije odlaže do daljnejg.

U sferi sporta, u skladu sa preporukama i merama zabrane, prisustvo publike na sportskim nadmetanjima u halama je privremeno zabranjeno, ali će se po trenutnim najavama sve zakazane utakmice igrati. Međutim, otkazan je prvi besplatni trening fitnesa za sugrađanke koji je u organizaciji Sportskog saveza Srbije, trebao da se održi predstovjećeg vikenda. Obustave u školama i na fakultetima za sada neće biti, nadležni kažu da za takvom merom nema potrebe, ali i napominju da ukoliko se situacija promeni da se može brzo reagovati i doneti drugačija odluka. U Visokoj tehničkoj školi kažu da se nastava za sada obavlja redovno, uz pooštrene mere koje se odnose na preventivnu zaštitu zaposlenih i studenata.

Od jutros je na snazi i privremena mera zatvaranja manjih graničnih prelaza, koja je obuhvatila i šest prelaza sa Mađarskom. Tako će saobraćaj biti otvoren samo na graničnim prelazima Horgoš, Kelebija i Bački Breg, a neće biti prekida ni na međunarodnoj železničkoj liniji Beograd-Budimpešta.

Ostale vesti iz ove kategorije