RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Danas se obeležava Svetski dan bubrega

Aleksandra Orlić | 12. mart 2020. | 14:10 | Zdravstvo

Danas se obeležava Svetski dan bubrega

Na teritoriji Severnobačkog okruga u toku protekle godine od bolesti bubrega, kao osnovnog uzroka smrti preminule su ukupno 33 osobe, od kojih je kod osam osoba bazični uzrok bila akutna bubrežna insufijencija, dok je 23 smrtna ishoda nastupilo usled hronične bubrežne insuficijencije. Kako bi se osnažila kampanja podizanja svesti o rastućem globalnom opterećenju ovih bolesti, ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana bubrega protiče u znaku slogana „Zdravlje bubrega za svakog i svuda – od prevencije do otkrivanja i jednakog pristupa nezi“.

Procena je da će bolesti bubrega za dvadeset godina na globalnom nivou postati peti najčešći uzrok skraćenja mogućeg životnog veka. Ciljano, ovogodišnja kampanja naglašava značaj preventivnih intervencija za sprečavanje nastanka i usporavanja napredovanja ovih bolesti. Lekari naglašavaju da je dokazano da se bolesti bubrega u mnogim slučajevima mogu sprečiti ili barem odložiti, te da je progres bolesit moguće na vreme sprečiti.

Hronična bolest bubrega je težak teret za obolelog i porodicu, ali je veliko opterećenje za zdravstveni sistem u svakoj državi. U Srbiji na kadaveričnu transplantaciju trenutno čeka oko 700 osoba, dok je u poslednje četiri godine u bolničkim uslovima na dijalizi bilo između 5 hiljada i 105 hiljada. Najveći problemi sa kojima se oboleli susreću su nedovoljan broj lekara po pacijentu na dijalizi, nejedinstveni protokoli i standardi u centrima, a ono najvažnije je što je broj transplatacija u našoj zemlji godinama na nezavidnom nivou.

Svetski dan bubrega se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i internacionalnog Udruženja Fondacija za bubreg, od 2006. godine, obeležava drugog četvrtka u martu.

Ostale vesti iz ove kategorije