RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Ponovo osvanula divlja deponija u Ljutovu

Marijana Tolimir | 13. mart 2020. | 11:54 | Društvo

Ponovo osvanula divlja deponija u Ljutovu

Divlja deponija nadomak Ljutova potpuno je očišćena 2017. godine, međutim, smeće je ponovo počelo da se pojavljuje. U lokalnoj samoupravi ističu da svake godine očiste nekoliko lokacija, ali da se posle dve do tri godine deponije vraćaju, zbog čega pozivaju građane da im pomognu u kažnjavanju počinilaca.

Od građevinskog šuta, kućnog smeća, bele tehnike, pa sve do medicinskog otpada i leševa uginulih životinja – sve je to bačeno uz put, tik uz „ipsilon krak“.

Brdima otpada nadomak njihovog sela najbolje svedoče sami Ljutovčani. Pere Ivković je razočaran što se deponija ponovo pojavila i kaže da je to velika sramota za građane. Problem je, dodaje Pere, što meštani Ljutova nemaju gde da nose otpad, ali ne opravdava ovakve postupke i dodaje da je najbolje da se počinioci „udare po džepu“.

Za uklanjanje divljih deponija lokalna samouprava svake godine izdvaja višemilionske iznose – za samo tri godine čak 17 miliona dinara. Međutim, borba je teška i dugogodišnja, i prema rečima nadležnih nije moguća bez pomoći samih građana, zbog čega apeluju da im pomognu i prijave vinovnike.

Kazna za nepropisno odlaganje otpada je 5000 dinara, a kako pojašnjava naš sagovornik, iako možda deluje kao niska, ako se uporedi sa cenovnikom Gradske deponije, gde je odlaganje za manje prikolice besplatno, a za nešto veće minorno, cifra nije zanemarljiva.

Ostale vesti iz ove kategorije