RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Otac i ćerka osvajaju tržište zdrave hrane

Sanda Mileusnić | 13. mart 2020. | 12:00 | Privreda

Otac i ćerka osvajaju tržište zdrave hrane

Porodična kompanija „Suncokret d.o.o.“ iz Hajdukova koja je začetnik proizvodnje zdrave hrane u Srbiji, nedavno je dobila priznanje Inovativni preduzetnik 2019.godine, koje dodeljuje međunarodna revizorsko-konsultantska kompanija Ernst&Young. Kako je tekao put ovog preduzeća od osnivanja do danas, proverila je naša ekipa.

Osnivač Ivan Perčić pokrenuo je kompaniju 1989.godine sa dozom entuzijazma i iz ljubavi prema zdravoj hrani, koju je i sam konzumirao dugi niz godina. Sa verom da može proizvesti hranu koja je istovremeno nutritivno korisna i ukusna, a zdrava, počeo je sa devičanskim uljima od susama, suncokretra i bundeve, a njegovi kupci bili su većinom iz Hrvatske, Slovenije, Bosne, a manjim delom iz Srbije.

Tržište se razvijalo postepeno, prvo je proizvode kupovao uzak krug ljudi, koji ili su vodili računa o ishrani, ili su zbog zdravstvenih problema bili prinuđeni na to. Ipak, najveća promena primetna je u poslednjih 10 godina, kaže osnivač.

Ova porodična kompanija u međuvremenu se razvila i danas broji 25 radnika i asortiman od 50 proizvoda, koji su grupisani u sedam kategorija – jestiva ulja, lekovita ulja i kapsule, proteini, barovi, krekeri i puteri i namazi, sve pod brendom Granum.

Svi proizvodi su bezglutenski i veganski, a petina nosi oznaku organsko. Trendu potražnje za zdravom hranom doprinela je pre svega mlađa populacija koja je orijentisana na pravilnu ishranu i fizičku aktivnost.

Najprodavaniji proizvod ove kompanije, kikiriki puter, može se naći i u zemljama poput Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Češke, Holandije i Katara, a prisutni su i na tržištu Francuske, Mađarske i Velike Britanije. Ipak, 90 odsto asortimana proizvedenog u Hajdukovu završi na policama domaćih prodavnica.

Ostale vesti iz ove kategorije