RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Održana IX sednica RPK Subotica

Bojan Nikolić | 11. maj 2016. | 14:37 | Privreda

Održana IX sednica RPK Subotica

Redovna IX sednica Skupštine Regionalne privredne komore Subotica održana je danas. Na dnevnom redu našlo se sedam tačaka od kojih su se izdvojile privredna kretanja u Regionu za 2015. godinu i aktivnosti RPK u vezi sprovođenja Zakona o privrednim komorama.

U prva tri meseca ove godine na nivou države postignut je rast BDP-a  u odnosu na isti period  prethodne godine za 3,6%. Veći BDP postignut je zahvaljujući rastu industrijske proizvodnje u državi za 10,5%,  dok je u našem regionu zabeležan rast od 1,5% u odnosu na period od prva tri meseca 2015. godine.

U oblasti robne razmene, postignuta su ozbiljna pomeranja.  Na nivou regiona, za 50% je veći izvoz u odnosu na uvoz, što znači da je pokrivenost izvoza u odnosu na uvoz 1,5 puta veća, zahvaljujući i domaćim i stranim investitorima.

Funkcionisanje komorskog sistema po novom zakonu koji je stupiona snagu 6. januara, donelo je nove obaveze za privredne komore. Jedna od njih bila je donošenje novog Statuta komora Srbije. Njegovim usvajanjem krajem marta, započela  je transformacija regionalnih privrednih komora.

Jedna od bitnih izmena odnosi se i na spajanje regionalnih komora sa komorskim sistemom Srbije, što će omogućiti , između ostalog, da se sva administrativna pitanja završe u prostorijama pripadajuće regionalne privredne komore.  

Ostale vesti iz ove kategorije