RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Nastava od danas - onlajn

Sanda Mileusnić | 17. mart 2020. | 13:01 | Društvo

Nastava od danas - onlajn

Iako su škole zatvorene zbog uvođenja vanrednog stanja, osnovci i srednjoškolci će od danas određeni vid nastave ipak imati i to onlajn. Dok će predmeti za učenike osnovne škole biti emitovani na kanalu RTS 3, srednje škole će predavanja pratiti na RTS Planeti. Nastava će se odvijati po blokovima, a počinjaće svakog jutra u osam časova. Kako su se subotičke škole prilagodile novonastaloj situaciji, proverila je naša ekipa.

Hodnike ispunjene dečjim glasovima i smehom, zamenila je ova slika. Prazne učionice i dvorišta škola, jer đaci od danas nastavu slušaju od kuće. Oni od prvog do četvrtog razreda imaju srpski, matematiku i svet oko nas, dok se starijim razredima osnovne škole dodaje geografija, biologija, istorija, fizika i hemija. Iz OŠ „Matko Vuković“ poručuju da će se nastavni plan praviti na nedeljnom nivou,  u skladu sa preporukama rada u otežanim uslovima.

Rad učenika će se pratiti, u početku opisnim ocenjivanjem gde će se gledati koliko su redovno pratili nastavu. Pozitivno je što je 64 odsto nastavnog plana odrađeno, kao i to da se proteklih godina svakako radilo na digitalizaciji u školama, napominje naša sagovornica i dodaje da je  uloga roditelja takođe od značaja u uslovima onlajn nastave.

Kada su srednje škole u pitanju, biće dostupni opšti obrazovni predmeti, srpski, matematika, fizika, hemija, istorija i geografija za učenike gimnazija, uz dodatak opštih stručnih predmeta za različita područja rada za srednjoškolce stručnih škola. U Politehničkoj školi nastavno osoblje je u fazi pripreme za nastavu na daljinu, a pored RTS-a koristiće i druge platforme.

Predmetni nastavnici slaće đacima zadatke, upute, lekcije i sve ostalo potrebno za učenje, a od njih će očekivati da dostave produkte svog rada u vidu rešenih domaćih zadataka, eseja, crteža i slično.

Nastava za učenike gimnazija i srednjih stručnihškola na RTS Planeti nalaziće se u odeljku „ Moja škola“, a osnovci će na ovom portalu takođe moći da ponovo preslušaju lekcije koje su propustili.  Svi mobilni operateri će protok interneta ka ovoj platformi učiniti besplatnim, kako bi svi učenici imali neograničen i nesmetan pristup nastavnim sadržajima, navodi se u saopštenju Vlade R. Srbije.

Ostale vesti iz ove kategorije