RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Crveni krst pomaže najstarijim sugrađanima

Marijana Tolimir | 18. mart 2020. | 12:43 | Društvo

Crveni krst pomaže najstarijim sugrađanima

Ekipe Crvenog krsta pomažu starijim Subotičanima koji se za pomoć obraćaju novoformiranom pozivnom centru u Gradskoj upravi. Iz ove organizacije apeluju na građane koji su voljni da pomognu, da se ne samoorganizuju već da im se priključe, kako bi se izbegle moguće zloupotrebe starijih sugrađana. Najstarijima, s druge strane, poručuju da otvaraju vrata isključivo njihovim volonterima, koji imaju jasne oznake Crvenog krsta.

Među prvima koji su pozvali kol centar za pomoć bio je i Antun Rapić. On i njegova supruga žive sami i kaže da ne zna kako bi preživeli bez pomoći Crvenog krsta, sada kada ne smeju da napuštaju kuću.

Sistem funkcioniše tako što penzioneri ostavljaju spisak i novac u koverti, a volonteri Crvenog krsta im vraćaju kusur i račune, zajedno sa kupljenim namirnicama i lekovima. Stefan Maksimović, jedan od volontera, kaže da su ljudi  još uvek veoma nepoverljivi prema njima i da se plaše.

Prvog dana bilo je 60 poziva, a iz Crvenog krsta skreću pažnju svima kojima je potrebna podrška da naprave duže spiskove za narednih četiri do pet dana.

Upućuju i poziv svim građanima Subotice, koji su iskazali visok nivo svesti i stavili sebe i svoje vreme na raspolaganje za dobrobit starijim sugrađanima, organizujući se u neformalne grupe, ili pojedinačnu pomoć, da se jave Crvenom krstu, kako bi se zaštitili stariji od kontakta sa zlonamernim licima svih kritičnih grupa.

Broj pozivnog centra za pomoć starijim sugrađanima je 024/626-136, a radno vreme od 8 do 20 časova.

Ostale vesti iz ove kategorije