RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Rad u vreme pandemije: Zaštita zaposlenih prioritet

Marijana Tolimir | 19. mart 2020. | 12:06 | Društvo

Rad u vreme pandemije: Zaštita zaposlenih prioritet

Iako su preporuke da se u vreme pandemije korona virusa izolujemo, deo zaposelnih i dalje odlazi na posao. I poslodavci i sindikat poručuju da je zaštita zaposlenih prioritet, međutim, pojedini se suočavaju sa nedostatkom zaštitnih maski i sredstava, koji su ovih dana deficitarni.

Mnogi poslodavci u Subotici su obustavili rad, dok su drugi skratili radno vreme, a oni koji su u mogućnosti prešli su na rad od kuće. Za one koji i dalje posluje, najveći problem predstavlja nedostatak nedostatak zaštitne opreme za radnike, kaže Milan Jerinkić, predsednik Udurženja poslodavaca Subotice, zbog čega apeluje na nadležne u gradu da se pokrene proizvodnja maski i dezinfekcionih sredstava.

U Sindikatu ističu da je situacija različita od firme do firme – neki su uspeli da obezbede maske, dok drugi nisu, ali dodaju da se sledeće nedelje očekuje isporuka za sve kompanije. Predsednik Saveza samostalnih sindikata u Subotici, Ištvan Huđi, ističe da je u ovoj situaciji najvažnije da se sačuva zdravlje radnika.

Kada su u pitanju plate, oni koji rade od kuće traba da računaju na 100 zarade, bez putnog troška i toplog obroka, dok oni koji ne rade, po zakonu imaju pravo na 60 odsto, odnosno plata ne sme biti manja od minimalca, objašnjava Huđi. Poslodavci, s druge strane, gledaju da umanje gubitke, koji će biti toliki da ih sigurno, kako predviđa Milan Jerinkić, do kraja godine neće nadoknaditi. Zbog toga pozivaju Vladu da uvedu istu meru kao za kredite – odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za tri meseca.

Ostale vesti iz ove kategorije