RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Hemijsko-tehnološka škola proizvela sredstvo za dezinfekciju

Marijana Tolimir | 20. mart 2020. | 10:34 | Društvo

Hemijsko-tehnološka škola proizvela sredstvo za dezinfekciju

Profesori Hemijsko-tehnološke škole formulisali su sredstvo za dezinfekciju ruku. Iako ne mogu da ga proizvode, budući da nemaju dovoljno sirovina, demonstriraće učenicima sam proces putem onlajn platforme, a kada se vrate u školske klupe, ovaj proizvod uvrstiće u praktičnu nastavu.

Rame uz rame sa tečnim sapunom i destilovanom vodom, sada stoji i sredstvo za dezinfekciju ruku. Ovo je treći proizvod iz radionice Hemijsko-tehnološke škole, a jedan od profesora koji je formulisao sredstvo, Vladimir Miljković, kaže da su imali veoma malo vremena da usavrše formulaciju i u tome su i uspeli za samo dve nedelje. Osnova je 70 postotni alkohol, kao i kod svakog dezinficijensa, objašnjava profesor, ali su tu dodati još neki sastojci, što za rezultat ima privlačnu boju i prijatan miris.

Do ideje da proizvedu jedno ovakvo sredstvo, kako ističe direktor škole Nikola Matković, u ovoj ustanovi su došli jer su hteli da obogate nastavu na daljinu i da njen sadržaj bude što zanimljiviji i što korisniji učenicima. Na ovaj način, dodaje Matković, đacima šalju poruku da znanja iz škole mogu da budu korisna u praksi.

Demonstarcija samog procesa proizvodnje biće snimljne i dostupna đacima na jutjubu i RTS-u, ali će morati da sačekaju da se vrate u školu, jer ovo sredstvo ne može da se proizvodi u kućnim uslovima. Takođe, škola sredstvo ne može da proizvodi i prodaje, jer su neophodne sirovine – deficitarne.

Ostale vesti iz ove kategorije