RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Broj žena koje se odazivaju na mamografiju u porastu

Sanda Mileusnić | 20. mart 2020. | 13:54 | Zdravstvo

Broj žena koje se odazivaju na mamografiju u porastu

Rak dojke je vodeća maligna bolest kod žena, od koje u Srbiji godišnje oboli  4000, a umre više od 600 žena. Sa ovim podacima dočekujemo Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, koji se obeležava sa ciljem podizanja svesti javnosti o značaju i mogućnostima prevencije. Ove godine on će proći bez planiranih aktivnosti zbog uvođenja vanrednog stanja, a obustavljeno je i organizovano pozivanje na skrining preglede.

Prema podacima Registra za rak subotičkog Zavoda za javno zdravlje, u 2017. godini je od karcinoma dojke obolelo 111 žena, a u istoj godini njih 37 je izgubilo bitku sa ovom bolešću. Faktori rizika za razvoj raka dojke dele se na one na koje ne možemo uticati, poput nasledne predispozicije i starosti, ali postoje i oni na koje možemo, a tiču se stila života.

Iako je stopa obolelih u našoj zemlji slična onima u okruženju, stopa umrlih je među najvišima u Evropi, a razlog leži u kasnom dijagnostikovanju bolesti. Upravo zato je prevencija od ključnog značaja, a trenutno je kod nas u toku druga godina četvrtog ciklusa organizovanog skrininga. Odziv na mamografiju u ovoj godini bio je 80 odsto.

Dok su žene koje se nalaze u starosnoj grupi koja se poziva na mamografiju u najvećem riziku od da obole, one mlađe koje imaju genetsku predispoziciju svakako treba ranije da započnu preglede, a svaka žena posle 20 godine trebalo bi da radi samopregled dojki.

Za obeležavanje  Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke izabran je prvi dan proleća, jer simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života.

Ostale vesti iz ove kategorije