RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Kako se prilagoditi uslovima života u vanrednom stanju?

Sanda Mileusnić | 23. mart 2020. | 13:02 | Društvo

Kako se prilagoditi uslovima života u  vanrednom stanju?

Uvođenje vanrednog stanja i strah od nevidljivog neprijatelja, kao visoko stresna situacija može veoma teško da deluje na mentalno zdravlje i psihičku stabilnost, jer u temelju menja naš dosadašnji stil života i zahteva prilagođavanje. Upravo ovo je potaklo psihologa Borisa Telečkog da građanima besplatno ponudi svoje usluge.

Psihološka intervencija u krizi služi da se smire ljudi koji su uznemireni, da se upute na stvari koje mogu da urade i posavetuje kako lakše da prebrode dane pred nama. Najranjiviji u ovakvim sitacijama su oni koji su od ranije imali psihičke tegobe, kao i stariji koji su i inače usamljeni, a svima nam je potrebna dodatna snaga i podrška u prilagođavanju. Osim promene načina života, tu je i strah. Inače normalna emocija, sada se oseća intenzivnije.

Neizvesnost trenutne situacije, nedostatak predvidljivosti i nesigurnost  izazivaju taj strah, a savet psihologa je da upravo svoju svakodnevicu učinimo što više predvidljivom i da ostanak kod kuće shvatimo kao korisnu društvenu ulogu.

Osim psihologa, u teškim trenucima pomoć su ponudili i lekari. Na apel radiologa Tomislava Stantića, desetak lekara privatne prakse će u periodu od 18 do 22 časa davati savete građanima.

Solidarnost u vreme pandemije korona virusa pokazali su i mnogi drugi Subotičani koji su ponudili pomoć u dopremanju hrane, lekova i ostalih potrepština najstarijim sugrađanima.

Ostale vesti iz ove kategorije