RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Mogu li psi i mačke preneti korona virus ili oboleti od njega?

Sanda Mileusnić | 25. mart 2020. | 12:33 | Društvo

Mogu li psi i mačke preneti  korona virus ili oboleti od njega?

Globalno širenje virusa COVID 19, izazvalo je i pitanje koje mnogi vlasnici kućnih ljubimaca postavljaju – mogu li psi i mačke preneti ovaj virus ili oboleti od njega?  U saopštenju Svetske zdravstvene organizacije i Svetske asocijacije veterinara navodi se da je u Hong Kongu zabeležen slučaj dva psa koja su testirana na COVID 19 i bila pozitivna, ali da nema dokaza da kućni ljubimci mogu da obole od ovog virusa. Ovi psi su se verovatno zarazili od svojih vlasnika, koji su takođe bili pozitivni, ali kod njih nisu razvijeni klinički znaci bolesti. Ipak vlasnici bi trebalo dodatno da obrate pažnju kako na svoju, tako i na higijenu svojih četvoronožaca, savetuju veterinari.

Iako je poznato da kod pasa i mačaka postoje korona virusi, odnosno takozvani pseći korona virus i mačiji korona virus koji izaziva mačji infektivni peritonitis,  oni sa COVIDOM 19 imaju zajedničko jedino to da pripadaju istoj porodici virusa, objašnjava veterinar Marko Tikvicki.

Psi i mačke nisu direktni prenosioci COVIDA 19, ali mogu biti indirektni, tako što će ga na svojim šapama doneti iz kontaminirane spoljne sredine, jednako kao što ga i čovek može uneti na svojoj odeći, obući i drugim predmetima. Zbog ove mogućnosti, veterinari savetuju dodatan oprez vlasnicima.

Veterinari savetuju vlasnike da vode računa i o svojoj higijeni, i da redovno peru ruke nakon maženja sa ljubimcima, kao i da izbegavaju prisnije kontakte sa njima, odnosno da ih grle, ljube i puštaju u krevet. Iako je vlasnicima pasa odnedavno dozvoljena večernja šetnja svojih ljubimaca  u trajanju od 20 minuta, naš sagovornik apeluje na oprez.

Zbog svoje, ali i bezbednosti osoblja, Tikvicki apeluje na sugrađane da kod veterinare dolaze samo ukoliko je to neophodno.U ovom periodu svakako ne treba zaboraviti na brigu o ljubimcu, pogotovo jer je sezona krpelja, a za hitne slučajeve ambulanta će raditi i toku trajanja policijskog časa.

Ostale vesti iz ove kategorije