RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Stevanović: Pomažemo sve starije i socijalno ugrožene građane

Marijana Tolimir | 26. mart 2020. | 13:03 | Društvo

Stevanović: Pomažemo sve starije i socijalno ugrožene građane

Rad formiranog kontakt centra za pomoć sugrađanima starijim od 65 godina dobro funkcioniše, ocenila je sekretarka Sekretarija za društvene delatnosti Gradske uprave, Jasmina Stevanović. Ona je navela da je broj zahteva zključno sa današnjim danom 1500, a da je Crvenom krstu prosleđeno je 490 zahteva za pomoći u dostavi.

„Nakon prijema informacije o potrebama i pribavljanja osnovnih podataka o licu koje se obratilo za pomoć, uz pomoć volontera Crvenog krsta i koristeći svoje sopstvene kapacitete, obezbeđuje se pomoć u  dopremanju hrane, lekova i kućne hemije na adresu starijih sugrađana. Pomažemo sve starije sugrađane koji spadaju u rizičnu kategoriju, ali i socijalno ugrožene porodice. Radimo sve što možemo, pratimo situaciju na dnevnom nivou,“ kazala je ona.

Prema njenim rečima, najčešći i  gotovo jedini, su zahtevi  za dostavom osnovnih namirnica, lekova i kućne hemije.

„Oko 60 procenata poziva su informativnog karaktera, odnosno bez potrebe angažovanja volontera. Broj zahteva je za vikend bio u padu, što očigledno znači da se kontakt centru obraćaju najugroženiji, odnosno lica koja nemaju nikoga ko bi im pomogao.Naš primarni zadatak, koji nam je naložio Gradonačelnik, je maksimalna pomoć najstarijima i najugroženijima, kako bismo sačuvali njihovo zdravlje i život, “dodaje naša sagovornica. 

Do danas,volonteri su obišli  320 staračkih domaćinstava, a trenutno je u toku realizacija svih ostalih zahteva. Korisnici Narodne kuhinjesnabdeveni su porodičnim paketima hrane, a u toku je podela 300 paketa hrane za socijalno ugrožene sugrađane koji nisu korisnici Narodne kuhinje a po spiskovima Centra za socijalni rad. Paketi se nose na kućne adrese.

 „Apelujem i na sve Subotičane koji imaju starije komšije i članove porodice da pomognu u pogledu nabavke onoga što im je potrebno, kako ne bi izlazili iz kuća. Još jednom apelujemo na naše sugrađane da budu maksimalno savesni i odgovorni, i da se striktno pridržavaju svih preporuka u cilju zaštite  zdravlja.Molim vas, naglasio je, da poštujete i razumete ove odluke i da se ne izlažete nepotrebnim rizicima.Ostanite u svojim kućama, da bismo sačuvali život. Što budemo disciplinovaniji, brže ćemo izaći iz ove situacije,“poručuje Stzevanović i dodaje da su

Sva subotička preduzeća i ustanove svoj rad stavila su na raspolaganje Gradskom štabu za vanredne situacije, a službe Gradske uprave prate sve i rade u skladu sa zadacima  koje na dnevnom nivou, u skladu sa situacijjom,koje dobijaju od Gradonačelnika, naglašava Stevanović.

Ostale vesti iz ove kategorije