RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Mali poljoprivrednici zabrinuti jer nemaju zdravstveno osiguranje

Marijana Tolimir | 26. mart 2020. | 13:12 | Društvo

Mali poljoprivrednici zabrinuti jer nemaju zdravstveno osiguranje
 

Širenje epidemije COVID 19 posebno je zabrinulo male poljoprivrednike, jer godinama nemaju zdravstveno osiguranje i kako kažu, plaše se da neće dobiti medicinsku pomoć ukoliko obole. Kako poručuije Blaško Temunović, predstavnik malih poljoprivrednih proizvođača iz Subotice, paori nisu u mogućnosti da plate,jer su svi u veoma teškoj materijalnoj situaciji, budući da su se dugovi prema PIO fondu nagomilali i do milionskih iznosa.

Temunović podseća da su problemi nastali pre više od pet godina, kada su i predali peticiju sa 2000 potpisa nadležnom ministarstvu,tražeći da se izmeni Zakon o PIO doprinosima i donese takav koji će biti pravednije prema ljudima koji imaju do 10 ili 15 hektara zemlje. Dodaje da su svi obavezni da godišnje plate 96.000 dinara i da to prevazilazi njihove prihode.

Naš sagovornik dodaje da je bez overenih zdravstvenih knjižica i sa ogromnim dugovanjima u Subotici nekoliko hiljada malih poljoprivrednika, dok je u celoj Srbiji 400.000 ljudi, zbog čega apeluju na nadležne da im izađu u susret.

Ostale vesti iz ove kategorije