RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Šta se dešava sa „Medoproduktom“?

Marijana Tolimir | 27. mart 2020. | 12:12 | Društvo

Šta se dešava sa „Medoproduktom“?

Nekada najveći prerađivač voća i povrća, čuveni „Medokprodukt“ iz Tavankuta prema našim saznanjima ne radi već oko godinu dana, a tamo su ostala još dva radnika i direktor. Kako nam je rečeno, oni koji su radili u ovom periodu nisu dobili zarade, međutim, nismo uspeli da dođemo do nekog od bivših ili sadašnjih  radnika koji bi hteo da stane pred kamere naše televizije. Pristao je Luka Merković koji je tamo bio zaposlen do 2010. godine i koji predlaže da se revidira privatizacija, jer je uveren da je to firma koja nije mogla da propadne – a propala je.

Nisu samo radnici koji su tu zarađivali koru hleba oštećeni, već svi manji i veći proizvođači koji su svoje voće i povrće prodavali „Medoproduktu“, budući da je tu bilo otkupno mesto.

Tavankućanin Tome Vojnić Mijatov, koji je bio predsednik Saveta sela nekoliko mandata, kaže da prati stanje u preduzeću koje je nekad bilo jugoslovenski brend i pokretač razvoja ovog mesta. Kao i u većini društvenih preduzeća, problemi u poslovanju su počeli sa raspadom države, što je kulminiralo privatizacijom, a propast ove firme, dodaje Tome značila je i sunovrat Tavankuta.

Naš sagovornik je uveren da bi uz malo ulaganja proizvodnja mogla da se pokrene, što bi poboljšalo i status sela. Upravo sa tom namerom pojedini Tavankućani obratili su se  nadležnom ministarstvu i vladi, a na kraju i medijima sa predlogom da država uzme u svoje vlasništvo „Medoprodukt“ i pusti u pogon hladnjaču. Podsećamo, „Medokprodukt“ je privatizovan 2003. godine kada ga je kupio subotički biznismen Živojin Đorđević. U stečaj je otišlo 2012. godine, ali je reprogramom izašlo i stečaja i vratilo deo radnika. Poslednje vesti o ovoj firmi u javnost su izašle u oktobru 2018. godine kada je iz hladnjače iscureo amonijak. Kako pretpostavlju naši sagovornici, to je bio i početak konačnog prestanka rada ove firme.

Ostale vesti iz ove kategorije