RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Lokalna samouprava na usluzi građanima danonoćno

Marijana Tolimir | 16. april 2020. | 12:20 | Društvo

Lokalna samouprava na usluzi građanima danonoćno

Prema informacijama Gradskog štaba za vanredne situacije,zaključno sa današnjim danom na teritoriji grada Subotice je 45 pozitivnih slučajeva na  Kovid-19 virus. S obzirom na to da će od petka zabrana kretanja trajati 84 časa, odnosno od petka popodne od 17 časova do utorka ujutro u 5 časova,iz lokalne samouprave poručuju da su preduzeli sve mere koje su neophodne za  funkcionisanje u ovim uslovima. Ističu da su na usluzi građanima danonoćno i da pokušavaju da na najbolji pomognu svima.

„Funkcionisanje u gradu usmereno je u skladu sa merama Vlade i odlukama Gradskog štaba. U toku je podela  paketa sa osnovnim životnim namirnicama namenjenih penzionerima sa najnižim primanjima, na teritoriji Grada Subotice na njihove kućne adrese. Nova serija prehrambenih paketa koju će Crveni krst distribuirati za preko hiljadu korisnika Narodne kuhinje polako se kompletira, a distribucija će početi odmah nakon Uskršnjih praznika.  Usluga pomoć i nega u kući kroz insitucije soc.zaštite pokrenuta je ponovo u skladu sa svim bezbednosnim preporukama. Za sada je to samo u gradu, a čim se vrati prigradski prevoz to ćemo nastaviti i u prigradskim naseljima,“ rekla je Jasmina Stevanović, sekretarka Sekretarija za društvene delatnosti u Gradskoj upravi.

Stevanović je naglasila da su u svakodnevnom kontaktu sa  građanima kojima je potrebna dozvola za kretanje za vreme trajanja policijskog časa, radi pomoći i nege u kući, personalne asistencije i ličnih pratilaca, kao i viđanja deteta po sudskoj presudi i kretanja osoba sa invaliditetom.

„Napominjem da je stupila na snagu dopuna Uredbe Vlade kretanje u vreme zabrane po kojoj  je dozvoljeno kretanje deci sa smetnjama u razvoju i autizmom, isključivo u pratnji jedne odrasle osobe, roditelja ili staratelja najviše do 200 m od prebivališta odnosno boravišta, te obzirom na to nije potrebno da nam roditelji ili staratelji podnose zahtev za kretanje po tom osnovu, jer se mera Vlade direktno primenjuje,“ rekla je naša sagovornica.

Ona je kazala i da se u gradu gotovo svakodnevno vrši  dezinfekcija prostora, i danas i u subotu dezinfikuju se  javne površine, te da svi kontakt centri funkcionišu bez problema, kako  kontakt centar formiran u okviru Gradske uprave za pomoć u dostavi najstarijim sugrađanima, tako i kontakt centri koji su formirani po zdravstvenim ustanovama, i u dogovoru sa lekarima.

„Koristim priliku da pred u susret Vaskrsu svima poželim dobro zdravlje i  sreću, i da nas ljubav i zajedništvo koje Uskrs simbolizuje ohrabre da ostanemo snažni, samodisciplinovani, da čuvajući sebe sačuvamo druge. Sa verom u srcu i dobrim mislima, prebrodićemo ovaj težak period,“ poručila je Jasmina Stevanović.

Ostale vesti iz ove kategorije