RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Gledanje predstava – iz udobnosti svog doma

Sanda Mileusnić | 21. april 2020. | 11:59 | Kultura

Gledanje predstava – iz udobnosti svog doma

Kao i mnoge ustanove kulture i subotička pozorišta prešla su na rad od kuće, pa publika sada u predstavama uživa  onlajn. Dečje pozorište putem Youtube kanala  Pozorište od kuće svakodnevno emituje svoj repertoar namenjen najmlađima.

U saradnji sa Gradskom bibliotekom, glumci čitaju knjige za decu za sve uzraste na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku, a osim toga snimaju i kratke priloge koji su povezani sa aktuelnom sitacijom, kako bi deci na primeren način objasnili šta su to virusi. Napravljena su dva serijala, „Teatar u pelenama“ za mališane uzrasta do tri godine i „Stefi i Lili“ namenjen onim malo starijima.

I Narodno pozorište je daske koje život znače preselilo u svet interneta. Predstave se emituju na njihovom sajtu kao i na fejsbuk stranici, a neki od komada snimljeni su i pre više od 20 godina. Ove nedelje na repertoaru su komedije, dodaje direktor Miloš Stanković.

Scena postavljena za „Ko se boji Viržinije Vulf“, predstavu koja svoju premijeru nije dočekala zbog uvođenja vanrednog stanja, čeka bolja vremena. Upravo će ona biti prva izvedena kada se pozorište ponovo otvori.

Kada će sezona početi još uvek se ne zna, naš sagovornik se nada da bi to moglo biti na jesen i kroz smeh dodaje da još na Akademiji uče da je jedan dan bez glume izgubljen dan. Iako su probe obustavljene, glumci rade na sebi i jedva čekaju da ponovo stanu na scenu i zaigraju pred svojom publikom, kaže Stanković.

Ostale vesti iz ove kategorije