RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Građani Srbije i Mađarske od danas mogu da prelaze granicu zbog posla

Marijana Tolimir | 23. april 2020. | 12:18 | Društvo

Građani Srbije i Mađarske od danas mogu da prelaze granicu zbog posla

Državljani Srbije i Mađarske koji rade u susednoj zemlji, odnosno obrađuju zemlju,  i žive u zoni od 50 kilomera, od danas mogu da prelaze granicu.  To su saopštili ministri spoljnih poslova Srbije i Mađarske, Ivica Dačić i Peter Sijarto, koji su se sastali na Graničnom prelazu Horgoš. Kako je poručio srpski ministar, ovo je učinjeno kako bi život mogao da se odvija što normalnije u okolnostima pandemije i važiće i za sve druge susedne zemlje, ali je, kako je podvukao, predlog prvi stigao upravo od našeg severnog suseda.

Druga tema bilateralnog sastanka spskog i mađarskog ministra bila je ekonomija – kako je istakao Peter Sijarto, interes Mađarske je da ima zdrave i jake susede. Kako je najavio, dve vodeće mađarske kompanije – Mol i OTP, podržaće Srbiju, dok se svi započeti infrastrukturni projekti u Srbiji nastavljaju.

Dvojica kolega saglasna su i da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u regionu, što je pokazala i spremnost da dve države pomognu jedna drugoj u teškom trenutku. Mađarska je donirala i veliku količinu zaštitne opreme i pomagala u prevozu i prihvatanju srpskih državljana kada su granice već bile zatvorene.

Trenutno su otvorena tri granična prelazaizmeđu Srbije i Mađarske: Horgoš-Reske, Kelebija-Tompa i Bački breg-Hercegsanto, a kako najavljuju Dačić i Sijarto, razmatra se otvaranje i drugih prelaza.

Ostale vesti iz ove kategorije