RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Izlečeni od virusa COVID 19 nisu više zarazni

Marijana Tolimir | 29. april 2020. | 12:45 | Zdravstvo

Izlečeni od virusa COVID 19 nisu više zarazni

Sve je više izlečenih pacijenata od infekcije izazvane virusom COVID 19 i oni su nakon otpuštanja iz zdravstvenih ustanova i dva negativna testa potpuno bezbedni po okolinu, poručuju lekari i apeluju na građane da obrate pažnju na mere zaštite, jer je visok procenat asimptomatskih slučajeva.

Kako objašnjava dr Gordana Krtinić, epidemiolog iz Opšte bolnice u Subotici,  protokol za otpuštanje pacijenata koji su bili pozitivni je jasan i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije i podrazumeva da se osoba nakon što je tri dana bila bez simptoma testira. Ukoliko je negativna, otpušta se uz uslov obavezne kućne izolacije od 14 dana, nakon čega se PCR test ponavlja u lokalnom domu zdravlja. Nakon toga, osoba može da se vrati svojim redovnim aktivnostima.

S druge strane, iz Opšte bolnice apeluju na građane da obrate pažnju na ličnu zaštitu, budući da u čak 18 odsto slučajeva osoba nema nikakve simtome, a prenosnik je virusa.

Naša sagovornica ocenjuje situaciju u Subotici kao stabilnu u poslednje dve nedelje, ali i dalje nesigurnu, s obzirom na to da je reč o novom virusu, za koji nema vakcine, a koji se prenosi kapljičnim putem sa lakim širenjem, te je, kako naglašava, veoma važno da se svi pridržaju saveta lekara, jer jedino na taj način može da se zadrži stabilna situacija, a to će zavisiti isključivo od ponašanja ljudi.

Ostale vesti iz ove kategorije