RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Vernici danas slave Đurđevdan

Sanda Mileusnić | 6. maj 2020. | 11:40 | Društvo

Vernici danas slave Đurđevdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Đurđevdan, jednu od najčešćih slava pravoslavnih Srba. Na ovaj dan obeležava se sećanje na Svetog Đorđa ili Georgija, vojnika  u službi cara Dioklecijana koji je mučenički stradao za veru tokom progona hrišćana.

U Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg mnogobrojni vernici obeležili su Đurđevdan. Nakon liturgije osveštali su kolač i žito, doneli vino, kupili sveću. Kako je vanredno stanje još uvek na snazi, slava će se u subotičkim domovima proslaviti u krugu porodice.

Sveti velikomučenik Georgije stradao je u četvrtom veku i jedan je od simbola pobede i autentičnog smisla i istine unutar ljudskog života, objašnjava otac Dragan Stokin.  Na ikonama se predstavlja na konju, sa kojeg kopljem probada aždaju. Po predanju, on je kao vojnik u tadašnjoj rimskoj vojsci došao u jedno selo koje je napadala aždaja,a  narod je da bi smirio neman prinosio ljudske žrtve.

Obeležavanje Đurđevdana u vreme pandemije, zabrane kretanja i okupljanja, prilika je za vernike da se preispitaju i shvate šta krsna slava zaista predstavlja, dodaje naš sagovornik.

U narodu je za ovaj praznik vezano pregršt verovanja i običaja, pa i magijskih radnji. Glavni običaji su pletenje  venaca od đurđevka, umivanje biljem, kupanje na reci, a Đurđevdan predstavlja  i granicu između leta i zime. Vezan je za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke  i dobre useve, a  u narodu je ostala i izreka Đurđev danak-hajdučki sastanak.  

Ostale vesti iz ove kategorije