RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Nakon karantina sa fizičkom aktivnošću krenuti postepeno

Sanda Mileusnić | 11. maj 2020. | 12:25 | Zdravstvo

Nakon karantina sa fizičkom aktivnošću krenuti postepeno

Zajedničkim časom fizičke aktivnosti pod nazivom „Vežbajmo zajedno“prikazanim putem internet platforme ZOOM obeležen je Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Svi koji su pratili ovaj čas imali su priliku da zajedno sa instruktorima vežbaju jogu i AKA fight fitness, a iako je ovaj vid rekreacije važan za očuvanje i unapređenje zdravlja, stručnjaci savetuju da nakon što smo skoro dva meseca proveli u izolaciji, sa vežbama treba krenuti postepeno.

Tokom 45 minuta svi Subotičani koji su se uključili u zajednički čas, upoznali su se sa osnovama joge, discipline koja objedinjuje duh, telo i um, i uči nas pravilnom disanju i deluje opuštajuće. Radile su se i  zahtevnije vežbe. AKA fight fitness predstavlja mešavinu osnovnih dens pokreta i karate tehnika.

Fizička aktivnost predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije ili sagorevanja kalorija, a njen nedostatak je prepoznat kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti. Za dobro zdravlje stručnjaci savetuju 30 minuta svakodnevne umerene aktivnosti odraslim osobama, a deci najmanje 60 minuta.

Ovaj dan obeležava se 10.maja poslednjih 18 godina sa ciljem promocije fizičke aktivnosti kod dece i mladih, ali i da ukaže na njen značaj u očuvanju i unapređenju dobrog zdravlja i kod odraslih i starijih osoba.

Ostale vesti iz ove kategorije