RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Daljinsko očitavanje potrošnje gasa pomoću "pametnih merila"

Aleksandra Orlić | 18. maj 2016. | 13:40 | Privreda

Daljinsko očitavanje potrošnje gasa pomoću  "pametnih merila"

JKP „Suboticagas“ u saradnji sa preduzećem Cim gas, od ove godine, krenulo je u realizaciju pilot-projekta, na planu osavremenjavanja očitavanja potrošnje gasa u domaćinstvima i tehničkog usaglašavanja svih uređaja i merila sa evropskim standardima.

Telemetrija je tehnologija koja omogućava daljinsko merenje i prenos informacija sa udaljene lokacije do operatora, a „pametna merila“, koja će biti ugrađena kod potrošača kao dodatak uz gasomere, omogućiće da se iz komandnog centra, centrale distributera ili nekog drugog mesta, gde je instaliran programski server, samostalno očitavaju svi željeni podaci korisnika gasa. Uz ovu inovaciju, potrošači neće biti u obavezi da budu kod kuće, kako bi im se očitala potrošnja sa merno-regulacionog seta. „Pametni uređaji“ će sami slati podatke o tekućoj i potrošnji u prethodnom periodu, pa čak i o očekivanoj potrošnji, na bazi programskih parametara.

Dragan Božinović, direktor „Suboticagas“-a: „Na postojećim merilima vrši se jedna ispravka, tačnije jedan detalj vezan za korekturu temperature, koji se ugrađuje u samo merilo. Preciznije rečeno, merila će sama vršiti korekturu po temperaturi, kako se inače gas meri u svetu na plus 15 stepeni i neće biti potrebno da to dodatno vrši distributer u svom računskom centru. Što se tiče korektura po pritisku i korektura po toplotnoj-kaloričnoj vrednosti, one ostaju distributeru da ih vrši.“

Ulaganja u investiciju, zamene merila, neće biti o trošku građana već ih snosi distributer gasa, te ni korekcije u ceni gasa neće biti prouzrokovane ovim inovacijama. Po rečima Dragana Božinovića, direktora „Suboticagas“-a, blaga korekcija cene će se osetiti tek za devet meseci, i to usled promene cene nafte i naftnih derivata na svetskom tržištu, do koje je došlo u aprilu.

Agencija za energetiku Republike Srbije, izdala je zahtev, po kom svih 34 distributera gasa u Srbiji, do kraja 2019. godine, moraju tehnički usaglasiti merila sa standardima u Evropskoj uniji. Ove godine JKP „Suboticagas“, planira akciju zamene 1.400 merila, a do kraja zakonskog roka, preko 8.000, odnosno u svim domaćinstvima koja koriste gas.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije