RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Dan sestrinstva na prvoj liniji fronta protiv virusa Kovid-19

Marijana Tolimir | 12. maj 2020. | 12:28 | Zdravstvo

Dan sestrinstva na prvoj liniji fronta protiv virusa Kovid-19

Dan sestrinstva, 12. maj, medicinske sestre i tehničari u Opštoj bolnici Subotica provode radno, na prvoj liniji fronta protiv globalne pandemije virusa Kovid-19, kao i njihove kolege i koleginice širom sveta. Kako poručuju, izneli su velik teret, a s obzirom na to da virus još uvek nije pobeđen, apeluju na građane da i dalje budu na oprezu.

U prvim borbenim redovima protiv virusa Kovid-19 našli su se medicinske sestre i tehničari. Od početka epidemije radno vreme za njih ne postoji –dostupni su 24 časa dnevno, a smene traju najmanje 12 sati.  Glavna sestra Respiratorne ambulante u Opštoj bolnici, Valentina Milanović, kaže da uprkos tome što svi dobro znaju i obavljaju posao, daleko ga je teže raditi pod zaštitnom opremom. Na početku je, dodaje, bilo veoma naporno, ali su se vrlo brzo uhodali i privikli na nove okolnosti.

Govoreći o svojim kolegama i koleginicama, glavna sestra Opšte bolnice, Ljiljana Cvijić, kaže da je kriza izazvana virusom Kovid-19 zbila i prestrojila medicinske sestre i tehničare, koji su pokazali veliku ljudskost, požrtvovanost i nesebičnost i  kako ističe, upravo zbog toga, usledio je adekvatan odgovor na epidemiju.

U prilog njihovom radu idu i činjenica da je Opšta bolnica Subotica sprečila prodor virusa među svoje zaposlene, ističe glavna sestra.

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se u znak sećanja na Florens Najtingel, začetnicu modernog sestrinstva kao priznate profesije, koja je otvorila prvu školu za medicinske sestre u Bolnici svetog Tome 1860. godine kako bi one mogle da se što bolje obrazuju i obuče za svoj rad.

Ostale vesti iz ove kategorije