RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Kako je pandemija uticala na studiranje?

Sanda Mileusnić | 12. maj 2020. | 12:32 | Društvo

Kako je pandemija uticala na studiranje?

Uvođenje vanrednog stanja zatvorilo je i fakultete, a nastava se preselila u svet interneta. Kako je ova situacija uticala na studiranje, kako su se fakulteti prilagodili, a koliko su studenti zadovoljni novim načinom organizacije predavanja, bile su teme istraživanja koje je kompanija Infostud sprovela krajem aprila. Rezultati su pokazali da 70 odsto studenata smatra da su promene loše uticale na sticanje znanja.

Studentkinja druge godine žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Subotičanka Tijana Cvijanović, tokom protekla dva meseca imala je pozitivno iskustvo. Ističe da su obaveze i zadaci koje su ona i njene kolege imali bili dosta olakšani, a da su profesori bili dostupni. Ipak, Tijana dodaje da će se prava slika videti tek kada počne ispitni rok. 

Tokom nedelju dana koliko je trajalo istraživanje sajta NajStudent, anketu je popunilo 1447 akademaca.

Rezultati koji su dobijeni ovim putem pokazali su da studenti nisu preterano zadovoljni merama koje su fakulteti sproveli, a  koje su na skali od jedan do pet ocenili sa prosečnih 3,19. Naveli su da je polovina profesora poslala prezentacije za predavanja, a da je svaki treći predavanje držao onlajn.

Predlozi koje su studenti dali odnose se na standardizaciju predavanja na daljinu i uvođenje onlajn kolokvijuma. Kako aprilski ispitni rok nije održan u predviđenom periodu, većina smatra da će se to negativno odraziti na upis naredne godine, dok se dve trećine studenata završne godine i apsolvenata  pribojava  da neće diplomirati na vreme.

Ostale vesti iz ove kategorije