RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Za vreme vanrednog stanja venčalo se deset parova

Sanda Mileusnić | 13. maj 2020. | 13:00 | Društvo

Za vreme vanrednog stanja venčalo se deset parova

Tokom skoro dva meseca trajanja vanrednog stanja na ludi kamen stalo je deset parova, dok je njih oko 40 koji su u tom periodu imali zakazano venčanje odlučilo da ga odlože. Ceremonija će se i u narednom periodu odvijati samo uz prisustvo mladenaca, svedoka i matičara.

Izricanje sudbonosnog  „da“ u vanrednim okolnostima izgledalo je drugačije nego što smo navikli, pa je od 50 zakazanih venčanja koja su bila planirana, samo 10 i održano. Prema pravilima koje je propisalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ceremoniji je smelo da prisustvuje samo pet osoba, uključujući i matičara.

Vanredno stanje ipak nije uticalo na prvi poljubac mladenaca, kaže matičarka.

Kako su se brakovi sklapali u maloj sali čije je korišćenje besplatno, oni koji su uplatili venčanje u velikoj većnici ili izlazak matičara na teren, dobiće povraćaj sredstava, dodaje naša sagovornica. Parovi koji nisu želeli da se venčaju pod uslovima vanrednog stanja  dobili su mogućnost odlaganja, pa su neki termin pomerili na leto ili jesen, a neki za sledeću godinu. Bilo je i onih koji su svadbu odložili zbog nemogućnosti ulaska u zemlju.

Subotičani će i u narednom periodu u bračne vode ulaziti na ovaj način, sve dok ne stignu drugačije instrukcije nadležnih, objašnjava sagovornica i dodaje da su od ponedeljka počeli da primaju i nove zahteve budućih supružnika. Većina njih planira da se uzme na jesen, mada ima i onih koji su zakazali termin već sledeće nedelje. Ceremonija će se obavljati isključivo u službenim prostorijama Gradske kuće, bez izlaska matičara na teren, a biće moguće i venčanje petkom.

Ostale vesti iz ove kategorije