RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Laban: Štitimo zdravlje građana i čuvamo ekonomiju

Marijana Tolimir | 13. maj 2020. | 13:01 | Društvo

Laban: Štitimo zdravlje građana i čuvamo ekonomiju

Epidemiloška situacija u gradu je stabilna, već nekoliko dana nema pozitivnih na virus Kovid-19, a što je najvažnije nema pritiska na zdravstvene ustanove, ocenio je gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban. On se osvrnuo na mere zaštite u širenju infekcije, kao i na pomoć najranjivijim kategorijama stanovništva tokom trajanja vanrednog stanja i naglasio da svi treba da budemo ponosni na to što virus nije ušao u ustanove socijalne zaštite, kao ni u Opštu bolnicu. Još jednom je apelovao na građane da se pridržavaju svih mera, jer kako je istakao, jedino na taj način možemo pobediti „nevidljivog neprijatelja“.

Od početka epidemije virus kovid-19 potvrđen je kod ukupno 54 osobe u Subotici. Nažalost, dvoje sugrađana je izgubilo bitku. Opšta bolnica je na vreme preduzela sve preventivne mere i tokom dva meseca obavljeno je 1000 pregleda osoba sa sumnjom na kovid, dok je testirano oko 2000 Subotičana. Inficirala su se dva zdravstvena radnika u privatnom kontaktu, te virus nije ušao ni u zdravstvene ustanove, ni u Gerontološki centar, rekao je gradonačelnik Subotice.

Subotica je prva pokrenula proivodnju natrijum-hipohlorita i podeljeno je čak 30.000 rastvora ustanovama i građanima, kao i po 10.000 pari maski i rukavica. Gradonačelnik je uputio posebnu zahvalnost svim donatorima, koji pomogli gradu i Bolnici tokom vanrednog stanja.

Velika pažnja posvećena je socijalnoj zaštiti: snabdeveno je 15.000 penzionera paketima pomoći, kao i 2000 socijalno najugroženijih sugrađana. Pozivni centar zabeležio je 6500 poziva, od čega je pomoć zatražilo i dobilo 1909 Subotičana. Lični i personalni asistenti su imali dozvole za kretanje u vreme policijskog časa, vrtići i škole snabdeveni su zaštitnim sredstvima, a posebno se vodilo računa o Gerontološkom centru.  

Sumirajući dva meseca intenzivne borbe protiv korona virusa, gradonačelnik Laban je istakao da se radilo u dva pravca istovremeno: zaštiti zdravlja građana, kao i očuvanju ekonomije i puni kapaciteti će ići u ta dva pravca i dalje.

Gradonačelnik je još jednom uputio apel Subotičanima da se ne opuštaju i da poštuju mere prevencije i zaštite, jer kako je poručio „koliko god da smo mali, ako smo složni, onda smo jaki.“

Ostale vesti iz ove kategorije