RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

U toku sezona krpelja

Sanda Mileusnić | 19. maj 2020. | 12:35 | Društvo

U toku sezona krpelja

Sezona krpelja je u toku, a kako zbog lepog vremena sve više boravimo u prirodi, treba obratiti pažnju na ove parazite, savet je stručnjaka. Upotreba repelenata i samopregled kože su ključni, jer ukoliko je inficiran, krpelj prenosi Lajmsku bolest. Iz Gradske uprave poručuju da je tretman protiv njih urađen krajem aprila.

Krpelji su aktivni svake godine počev od ranog proleća, pa sve do kasne jeseni, u zavisnosti od spoljne temperature. Da li su ih primetili u travi i na koji način se štite pitali smo Subotičane.

Ovaj parazit sam po sebi ne predstavlja problem, ali je često inficiran nekim mikroorganizmima, od kojih je najznačajnija bakterija borrelia burgdoferi. Upravo ona uzrokuje Lajmsku bolest, zarazno oboljenje od kojeg godišnje oboli 10 osoba na 100.000 stanovnika. Javlja se u dve faze, od kojih druga, znatno opasnija, može da uzrokuje  oštećenje srca.

Kako bismo se zaštitili najbolje je koristiti  repelente, a  nakon svakog boravka u prirodi potreban je i samopregled kože na prisustvo krpelja. Možemo i zamoliti nekoga da nam pomogne, a ukoliko ga i uočimo, potrebno  je što pre ga ukloniti, poručuje doktor Bohucki.

Tretman protiv ovih parazita urađen je 24. i 25.aprila, a njemu je prethodio monitoring brojnosti krpelja, poručuju iz Službe za komunalne poslove.

Nakon prolećnog tretiranja, uslediće još jedno, krajem leta.

Ostale vesti iz ove kategorije