RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Od prvog juna maturanti ponovno u klupama, a posle i ostali đaci

Aleksandra Orlić | 20. maj 2020. | 11:47 | Društvo

Od prvog juna maturanti ponovno u klupama, a posle i ostali đaci

Od prvog juna, prazne učeničke klupe, posle više od dva meseca ponovo će popuniti školarci. U osnovne škole prvo će maturanti, koji će imati priliku da zaključe i poprave ocene, kao i da se pripreme za malu maturu, dok će šansu da isprave prosek imati i svi ostali đaci, ali od kraja druge junske nedelje.

Prvog junskog dana osmaci će u školu dolaziti kako bi priložili knjižice, slike i sve ono što je preduslov za polaganje male mature. Tom prilikom biće im uručen probni kombinovani test i onaj iz maternjeg jezika, koje će rešavati kod kuće, i doneti nazad u školu narednog dana. Tada će se u učionicama održati probni test iz matematike, što će maturantima omogućiti da u realnim uslovima osete atmosferu koja ih čeka 17, 18. i 19. juna, na zvaničnom završnom ispitu. Drugog juna će u klupama Oš „Kizur Ištvan“, biti oko 86 đaka, podeljenih u dve grupe, od 8 do 10 časova i od 11 do 13 časova.

U kalendarskom rasporedu koji je uređen novim Pravilnikom, 3, 4. i 5. juni će biti dani za maturante koji nemaju zaključene ocene ili žele da ih poprave, dok od subote 6. juna kreće desetodnevna pripremna nastava. U nekim obrazovnim ustanovama ona će se izvoditi onlajn, a u drugim, u školi.

Preliminarni predlog zaključenih ocena, za sve đake, biće 31. maja, nakon čega će se sprovesti anketa među učenicima kako bi se znao broj onih koji će iste popravljati. Od 8. do 15. juna, ovu priliku će imati petaci, šestaci i sedmaci, kao i učenici nižih razreda.

Od 1. juna kreću aktivnosti i u srednjim školama, od popravljanja i zaključivanja ocena do velike mature, koja će trajati od 4. do 6. juna.

Ostale vesti iz ove kategorije