RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Mogu li trgovci imati slobodnu nedelju?

Sanda Mileusnić | 21. maj 2020. | 12:39 | Društvo

Mogu li trgovci imati slobodnu nedelju?

Vanredno stanje, zabrana kretanja i policijski čas koji je više  puta trajao i nekoliko dana uzastopno, ponovo su pitanje opravdanosti rada nedeljom stavili u prvi plan. Sa željom  da i u našoj zemlji trgovci imaju slobodnu nedelju, sugrađanin Ivica Kopunović početkom maja pokrenuo je fejsbuk grupu „Bar nedeljom budi kući“, u koju se do danas učlanilo preko 28.000 građana.

Podstaknut mišlju kako  nas je epidemija korona virusa i mere koje su bile na snazi naterale da se opskrbimo na vreme i da je moguće po par dana uopšte ne ići u kupovinu, Ivica je osnovao grupu koja je brzo prevazišla granice našeg grada. Njen cilj je neradna nedelja za trgovce.

Kako će se poslodavci prilagoditi zahtevu da nedelja postane dan za porodicu i odmor, Ivica prepušta politici kompanija, ali ih poziva da razmotre ovu mogućnost i kao primer navodi Bajinu Baštu kao prvi grad u Srbiji kome je ova ideja zaživela. Svestan da sam ne može pokrenuti promene,  kontaktirao je i nekoliko sindikata, razmatra koje mogućnosti  na putu do cilja postoje, a do tada će, kaže,  raditi na podizanju svesti ljudi  putem fejsbuk grupe.

Zakoni se mogu menjati  i putem građanske inicijative, a da bi ona ušla u skupštinsku proceduru, potrebno je ispoštovati korake propisane Ustavom i zakonom. Narodna inicijativa valjana je ako je podrži najmanje 30.000 punoletnih građana, a određen je i strogi rok od sedam dana u kojem se potpisi mogu prikupiti.

Savez samostalnih sindikata Srbije i Sindikat trgovine u dva navrata pokretali su pred Socio-ekonomskim savetom inicijativu ukidanja rada nedeljom u trgovinama, međutim bezuspešno, objašnjava predsednik Samostalnog sindikata Grada Subotice.

Iz Sindikata dodaju da je ova tema vrlo aktuelna, kao i da oni neće odustati od njene realizacije.

Ostale vesti iz ove kategorije