RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obezbeđeno oko četiri miliona dinara za protivgradne rakete

Sanda Mileusnić | 22. maj 2020. | 12:42 | Društvo

Obezbeđeno oko četiri miliona dinara za protivgradne rakete

Iako za protivgradnom zaštitom ove godine još uvek nije bilo potrebe, raketa ima dovoljno, a obezbeđena su i dodatna sredstva od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za kupovinu novih, tako da eventualnu pojavu grada spremno dočekujemo, poručuju nadležni.

Promene klime su sve drastičnije, pa o protivgradnoj zaštiti treba ozbiljno razmišljati, ističe članica Gradskog veća za poljoprivredu, Hajnalka Bognar Pastor. Ove godine Grad je konkurisao za sredstva Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za nabavku raketa, pa pored dva miliona iz gradskog budžeta, raspolažemo sa još oko dva miliona dobijena ovim putem, dodaje sagovornica.

Koliko potreba za protigradnim raketama  varira govori i podatak  da ih  je tokom 2018.godine ispaljeno ukupno 46, dok se prošle godine taj broj značajno povećao i iznosio 141.

Od 28 postojećih stanica, samo 11 je aktivno. Ostale ili su devastirane ili nemaju strelca. Iako je preporuka Regionalnog centra Bajša da se pređe na automatsku zaštitu, pitanje je koliko je to izvodivo, dodaje sagovornica i ističe da  se Grad trudi da obezbedi sredstva za nadoknade za strelce, kao i za obnovu stanica.

Dok su proizvođači voća  donekle spremni jer su intenzivni voćnjaci snabdeveni protivgradnim mrežama, ostali poljoprivrednici moraju da se pouzdaju u  protivgradne stanice, a ono što mogu da urade jeste da osiguraju svoje useve i zasade, dodaje naša sagovornica.

Ostale vesti iz ove kategorije